Bütün anjinlerde boyun altı ve çene altı bezleri şişer, ağrı verir.
Boğazın her iki yanında bulunan bademcikler, çeşitli mikropların etkisiyle sık sık iltihaplanır. Bademciklerin şişmesi, ateş, ağrı, yutkunma güçlüğü belirtileriyle anjin denilen hastalık ortaya çıkar.
Ağızda, boğazda, çok zaman, hastalık yapan mikroplara rastlamak mümkündür. Bunların arasında en başta streptokoklar gelmektedir. Bir işitmeden, vücudun dayanıklılığını azaltan herhangi bir olaydan sonra bu mikroplar bademciklerde iltihaba yol açarlar. Mikrop bir başka hastadan da alınmış olabilir.
Belirtiler
Anjinin hafif şekillerinde bademcikler şişer, kızarır, yutma güçlüğü ve ağrı vardır. Ateş 38 – 39 derece arasındadır. Bir iki gün içinde ateşte boğazdaki belirtiler de kaybolur.
Anjin her zaman hafif şekilde olmaz. Bazı hallerde, şiş yutma güçlüğü, ağrı ve ateş daha fazla olur. Şişmiş, kızarmış bademcikler üzerinde kurşuni renge yakın tanecikler görülür. Ayrıca bademcikler üzerinde esmerimsi beyaz parçacıklar halinde zarlar bulunan şekli de vardır. Bu zarlar bazen bütün bademciğin üstünü kaplayabilir. Bunun difteri ve dizanteri ile karıştırılmaması lazımdır. Anjinde bu kirli beyaz zarlar bademciklerin sınırını aşmaz. Difteride ise damağa, küçük dile kadar yayılır.
Anjin vaktinde tedavi edilmezse bazı hallerde apseleşerek çevresindeki organlarda çeşitli iltihaplara yol açar.
Anjin sırasında kulak ağrısına sık sık rastlanır. Bu çok defa orta kulağa giden östaki borusunun ağzındaki şişmeden meydana gelir. Bazen de anjinle birlikte bir ortakulak iltihabı başlayabilir.
Bütün anjinlerde boyun altı, çene altı bezleri, lenf bezleri şişer ve ağrı verebilir.
Anjin geçiren bir kişide idrar dikkatle gözden geçirilmelidir, idrarda albümin çıkması, idrarın kırmızı gelmesi (alyuvarların idrarda bulunması) bir nefrit (böbrek iltihabı) habercisi olabilir. Nefrit genellikle anjin geçtikten sonra bir iki hafta sonra ortaya çıkabilir.
Kızıl, kızamık, suçiçeği, tifo gibi hastalıkların başlangıcında bu hastalıklara bağlı bir intani anjin görülebileceği de akıldan çıkarılmamalıdır.
Müzmin Anjinler
Anjinler sık sık tekrarlayabilir, yani müzminleşir. Hele üşütmelerde, rutubetin, soğuğun etkisiyle çok can sıkıcı bir hal alır. Bademcikler oldukça büyümüştür, bastırılırsa bölmelerinden irin çıkar. Boğazda devamlı bir gıcık, kuru bir öksürük vardır.
Müzmin anjinler böbrek iltihabına, romatizmaya, kalp zarı iltihabına, apandisite yol açabileceğinden bademciklerin çıkarılmaları doğru olur.
Tedavi
Anjin tedavisinde sülfamit, penisilin, çeşitli antibiyotikler kullanılır. Ağrıları ve ateşi geçirmek için aspirin ve benzeri ağrı kesiciler kullanılabilir. Ayrıca, antiseptik gargaralar da faydalıdır. Anjin, hafifte olsa, hasta yatakta tutulmalı, bol sulu yiyecekler verilmelidir.
Boğazda apse meydana gelmişse küçük bir ameliyatla apseyi deldirip cerahat akıtılabilir. Buna sadece doktor karar vermelidir. Apsenin delinmesi de yine bir doktor tarafından yapılmalıdır.
Anjin ‘de tedavinin erken başlamasında büyük yarar vardır. Ateş daima kontrol altında tutulmalıdır. Yatakta istirahat gerekli sayılır. Hastalığı müzmin hale getirmemeye dikkat edilmelidir.