Bölgede Lid, Lik, Leleg, Pelasg ve Karlar yaşamaktaydılar. Bunlar büyük oranda Luvi kökenliydi. Bazılarına göre ise onlar, Friglerle Balkanlardan gelen Trak kökenli halklardı. Ancak dilleri çoğunlukla Hind Avrupalıların Hitit-Luvi dil ailesine bağlanmaktadır.
Lidler: Lidya olarak da bilinen Maionia bölgesinde oturuyorlardı. Bu bölgenin güneyi Karia’dan, Menderes (Maiandros) nehriyle; kuzeyi Kütahya ve doğuda Uşak illeriyle sınırlanmıştı.
Likler: Antik Çağ‘da Likya olarak bilinen, Antalya’nın batı kesimindeki Teke Yarımadası’nda oturmaktaydılar. Kökenleri, Hititler zamanında Lugga olarak bilinen Luvi kökenli kavimlere bağlanmaktadır.
M.Ö.1400 yıllarında, Lukkalı korsanlar olarak geçen bu kavmin ismi, daha sonra Kadeş Savaşı’nda Hitit ordusu ve Deniz Kavimleri içinde (Rukku) şeklinde geçmektedir.
Karlar: Antik Çağ’da Karia olarak bilinen, bugünkü Muğla-Fethiye ve Marmaris çevresinde oturmaktaydılar. Karia; batısı Ege Denizi, kuzeyi Menderes ırmağı, doğusu Acıpayam Ovası ve güneyi Dalaman Çayı ile sınırlanan bölgeydi. Karların kökenleri, Hitit ve Mısır belgelerinde Karkişa ya da Karakişa olarak geçen bölgenin Luvi kökenli kavimlerine bağlanmak istenmektedir. Fakat Karların, Luvice’den ayrı bir dil kullandığı kabul edilmektedir.
Karlar kendilerini, Lydia ve Misiahlarla kardeş, yerli bir halk olarak kabul etmekteydiler.
Lelegler: Homeros’un İliada’da, Troyalıların yanında gösterdiği Lelegler, Karlar ile komşu bir bölgede oturmaktaydılar. Bazen Karlarla birlikte anılan bu halk; Pedasa, Telmissos/Telmossos, Termera, Madnasa, Side, Ouranian kentlerinin kurucularıydı. Halikamassos, Syangela (Etrim/Kaplan Dağı) ve Myndos (Gümüşlük) da belli başlı Leleg yerleşmelerindendir.
Pelasglar: Yerli Batı Anadolu kökenli olan bu halkı, Aioller geldikleri zaman yönetimlerine almışlardı. Leleglerden fazla bir farkı olmayan bu halk, Leleglerin kuzey komşularıydılar. İliada’da Troyalılara yardıma geldikleri belirtilen bu halkın önemli kentleri Larissa idi.
Misialılar: Mysia Günümüzde Balıkesir ilinin tümü, Manisa ve İzmir’in kuzeyi, Bursa ve Kütahya illerinin batısı ve Çanakkale illerinin doğusunda yer almaktaydı. Antik yazarlarda genellikle Thrak kökenli bir halk olarak bilinen bu halk İliada’da Troyalıların yanında savaştıkları belirtilir.
Thrak kökenli bu kavim geldikten bir süre sonra Anadolu kökenli Lidler ve Karlarla karışmıştır.
Bu konuda antik coğrafyacı Strabon Mysia, Phrygia ve Lydialılar’ı Thraklara dayandırıp, “Misialıların dilleri bir bakıma Lydia ve Phrygia dillerinin bir karışımıdır” demektedir.
Eskiçağ Uygarlıkları