Cinsiyet, canlı varlıklarda erkeklerle dişileri birbirinden ayıran başlıca özelliktir. En önemli cinsiyet özelliği erkeklik bezeleriyle dişilik bezelerindedir. Erkeğin cinsiyet bezi, erkeklik bezi husyedir. Bu bezler atmık (Sperma) denilen meni hayvancığını yapar. Dişilik bezi yumurtalık ise yumurta meydana getirir. Erkeğin sperması ile dişinin yumurtası döllenince bölünerek çoğalır ve yeni bir canlı ortaya çıkar.
Birçok basit hayvanlarda erkekle dişi arasındaki fark yalnız cinsiyet bezelerinin değişik oluşundan ibarettir. Gelişmiş hayvanlarda ve özellikle insanda erkekle dişi arasında cinsiyet bezlerinden başka cinsiyetle doğrudan doğruya ilgili çeşitli özellikler vardır. Bu özellikler arasında rahatlıkla görülebilen renk, tüy, yele, boynuz, ses ve memedir.
Cinsiyet özellikleri sadece vücutla olmaz ruhsal durumlar da vardır, özellikle erkek atak ve savaşçıdır, buna karşı dişi daha sakin ve yavrularına düşkündür.
Ersellik
Dişilik organı ile erkeklik organının aynı vücutta bulunmasına erselik denir. Bu durum basit yapıya sahip hayvanlarda görülür. Bunlar arasında solucanlar en başlıcalarıdır.
Bazı gelişmiş vücuda sahip hayvanlarla insanlarda bu durum yok denecek kadar azdır. Ancak, bu özellik insanda birinin gizli kalması şeklinde belirir. Yıllar boyu gazetelerde okunan haberler önceleri çok kimse üzerinde garip etki yapmış ama giderek, tıp adamlarının yaptığı açıklamalarla etkisini azaltmıştır. Ameliyatla erkek olan kadınlar ya da kadın olan erkekler konusu hala günümüzde de sözü edilmektedir. Bu asıl cinsiyet organının gizli kalması sonucu ortaya çıkan ve ameliyatla düzelen bir durumdur. Böyle kişiler ameliyat sonrası normal cinsel hayatlarını yaşayabilirler. Hatta bunlar arasında çocuk sahibi bile olanlar vardır.
Gizli kalmış cinsiyet organları ameliyatla düzeltilebilir
CİNSİYET VE HORMONLAR
Cinsiyet bezlerinin, erkekte erkeklik bezinin, kadında yumurtalığın meydana getirip kana verdiği bir takım maddeler bu yolla bütün vücuda yayılır. Bu yayılma cinsiyet özelliklerinin oluşumunda büyük rol oynar.
Erkeklik Bezleri Çıkarılırsa Ne Olur
Çeşitli sebepler sonucu erkeklik bezleri çıkarılan insanlarda bazı değişiklikler görülür. Bu değişiklikler şöyledir.
Erkeklik bezinin çıkarılması çocukluk çağında yapılmışsa, kemiklerin büyümesi devam eder, boy uzar, göğüs daralır, ses ince kalır ve cinsiyet organlarındaki gelişme durur. Osmanlı saraylarında yaşadığı bilinen harem ağalan bunun bir örneğidir.
Erkeklik bezelerinin ileri yaşlarda çıkarılması halinde bu tür özellikler görülmez. Çünkü vücut gelişmiştir. Sadece erkeklik faaliyeti durur.
Erkeklik bezlerinin aşırı hormon salgılaması cinsiyet organlarının aşırı gelişmesine, vücudun erken kıllanmasına yol açar.
Hormonun insan ruhu üzerindeki etkisi büyüktür. Hormon eksikliğinde en fazla zeka geriliği kendini gösterir. Ayrıca, cinsel istek azalır, gözlerin ve yüzün ifadesi donuklaşır, vücutta genel bir çöküntü göze çarpar. Çünkü hormonun gençlik üzerindeki etkisi büyüktür.
Kadındaki yumurtalık hormonu yok olursa rahim küçülür, aybaşı kanaması durur ve vücut yağ bağlar.
CİNSİYET FARKI
Doğacak yavrunun cinsiyeti kromozom adı verilen küçük maddeler tarafından tayin edilir. Kromozomlar her hücrenin çekirdeği içinde bulunan iplikçiklerdir. Cinsiyet hücreleri olan erkek spermi ile dişi yumurtası içinde de kromozom vardır.
Erkeklik bezindeki sperm yumurtalıkta yumurta meydana getirirken bu cinsiyet hücreleri bölünerek kromozom sayısı yarıya iner. Döllenmeyle birleşen spermle yumurtanın kromozomları yine aynı kromozom sayısına ulaşır.
İnsanlarda erkek cinsiyet hücresi çift cinslidir. Yani çekirdeğinde hem erkeklik hem de dişilik kromozomları vardır. Dişi cinsiyet hücresi olan yumurta tek cinslidir. Erkeklik bezelerinde sperm oluşurken kromozom sayısının yarıya inmesi için olan bölünme sırasında çift çift birbirinin aynı olan kromozomlar ayrılır.