DERİ NEDİR

Deriyi pek enteresan olmayan bir sucuk kabuğu veya öylesine bir kâğıt gibi ve tıraş olmak, banyo yapmak, kaşınmak ve yağlanmak isteyen, buna karşılık az iş yapan bir şev olarak düşünülse de aslında çok önemlidir.
Görevleri
Hayal edilmeyecek kadar çeşitli işler yapar. Karmaşık bir takım kimyasal maddelerin üreticisidir. En azından D vitamini üretir ki bu, vücudun Erbezleri’nin ürettiği testosteron hormonlarını harekete geçirir. Kan basıncını düzenlemede de yardımcı olur. Vücudun suyunu muhafaza eder. Su muhafaza edilmesiydi insan çabucak ölebilirdi. Keza deri vücuttan içeri suların girmesini de önler. Böylece insan saatlerce su almadan yüzebilir. Derinin karışık olan sinir sistemi acıyı, dokunmayı, sıcağı, soğuğu seçer ve derhal bu bulguları beyine ulaştırır. Vücudun hududu denirse de aslında «Kalesi» demek daha yerinde olurdu. Çünkü deri öldürücü istilâcıların, yani içinde bulunan ve üstüne konmuş olan bakterilerin müthiş ordularına karşı canlıyı korur.
Çeşitli şekiller alırım, örneğin vücudun el ve ayak parmaklarının tırnakları, başındaki saç, tabanındaki nasır ve bir zamanlar bir parmağında gördüğü siğil şekillerini alır. Deri üç tabakadan oluşur. Bunlardan biri dış tabaka yani Epiderm, orta tabaka Derm, üçüncüsü de alt tabaka, yani deri altı dokularıdır.
Epiderm (epidermis)
Vücudun birçok kısımlarında dış tabaka kâğıt gibi incedir. Parmak bir defa yanacak olursa bu bizzat görülür. Epiderm blister tabakasının üzerinde saydam bir dokudur. Kallos tabakası yaralansa da bu kısımdan hiç kan çıkmaz. Çünkü epiderm tabakasında kan dolaşımı yoktur. Buradaki hücreler, daha altındaki kısımlardan beslenir.
Nasıl bir yılan dramatik bir şekilde deri değiştirirse epiderm’min değişmesi buna karşılık yavaş ve devamlı bir gelişmedir. Her gün milyonlarca yavru epiderm hücreleri epiderm tabakasının altında teşekkül eder ve dışarıya doğru gelişir. Bu gelişme sırasında pelteye benzer sellüler bir maddeden, daha sert olan ve boynuzun asıl maddesi olan Keratin’e kadar değişik haller alır. Derinin bu keratin tabakaları yassı tahta parçalarına benzer hücreler olup bunların hepsi ölüdür. Çok duyarlı olan canlı hücreler, dışarının düşmanca etkileri karşısında yaşayamazlar. Banyo yapıldığı zaman veya çamaşırların sürtünmesiyle bunlardan milyonlarcası dökülüp gider. Böylece hücrelerin doğumu ile ölümü arasındaki 27 günde yeni bir dış deri kazanır.
Alt Tabaka
Aslında görev yönünden yağlı olan deri altı tabakası hakkında söylenecek çok bir şey yoktur. Bu kısım daha çok iç organları darbelere karşı koruyan bir tampondur. Aynı zamanda vücudun ısısını koruyan bir tecrit maddesi olmaktan ve vücudun göze hoş görünmesini sağlamaktan da sorumludur. Bir kısım uzmanlar bu tabakayı genellikle «Deri altı» diye adlandırırlar.
Derm (dermis)
Daha dayanıklı olan derm tabakası kuvvetli ve fakat esnek olan bu kan damarlarını, yağları vesaire gibi birçok şeyi bir arada tutar. Böylece bunların şişerek dışarı fırlamasına engel olur. Dermis karışık bir sinir sistemini, kan damarlarını ve bezleri kapsar. Bu karışım vücudun çeşitli kısımlarında değişik olur. Fakat ortalama olarak bir santimetrekarelik deri üzerinde (bu vücudun küçük parmağının tırnağı kader bir sahadır) yüz kadar ter bezi, 365 santimetre uzunluğunda sinirler, yüzlerce sinir uçlan, 10 saç keseciği. 15 yağ bezi ve 91 santimetre uzunluğunda kan damarı bulunur.
Kan damarlarının meydana getirdiği karışık yağ bilhassa enteresandır. Sıcak bir günde egzersiz yapılırsa bu damarlar genişler ve insan kızarır. Deri, bu sıcağı dışarı atarak kurtulmaya çalışır. Soğuk bir gündeyse bunun aksi olur. Damarlar kapanır ve kanın vücudun iç kısımlarına gönderilmesini sağlar. O zaman insanın benzi solar. Kan damarları aynı zamanda heyecan ve hislerin de komutası altındadır. İnsan kızdığı zaman, yüzdeki kan damarları açılır. Korkuda ise bunlar kapanır ve o zaman insanın elleri ve ayakları soğur. Terin buharlaşmasının vücudu serinletmesi yeni bilinen bir şey değildir. Bunu herkes bilir. Fakat bu da derinin karışık olan havalandırma sitemimin bütün hikâyesini anlatamaz. Vücut ısısı 37 santigrat derecesinden birkaç derece fazlaya çıktığı zaman insan hasta olur. Bundan kaçınmak için değişik sayıdaki bir takım ter bezleriyle (bunların sayısı 2 milyon kadar olup vücudun 167 desimetre kare tutan vücut sathının her tarafına yayılmış durumdadırlar) karşı koyar. Bu ter bezleri sık kangal halinde kümelenmiş borucuklar olarak deri tabakası içinde yerleşmiş durumdadırlar ve yarım santimetre kadar bir yükselmeden sonra derinin yüzeyine çıkarlar. Bunlar o kadar incedirler ki uç uca getirilseler 9.5 km uzunluğa ulaşırlar.
Suyu, tuzu ve kanın diğer bazı kalıntılarını dışarı atmak için ter bezleri hemen hemen devamlı çalışır, iyi ve normal ısıda bir günde insan terlediğinin farkında bile olmadığı halde, bezler günde 1/4 litre su çıkarır. Fakat eğer profesyonel bir futbolcu olunsa ve sıcak bir günde futbol oynansaydı o zaman 6 litre su kaybedilirdi.
Ter bezleri duygusal uyarıcılara da cevap verir. Korku zamanlarında vücudun soğuk ter dediği, bir ter boşanır. Bu ter hakikaten soğuktur. Çünkü bu çabuk buharlaşmaya maruz bırakılmış çok miktarda bir terdir. Korktuğu zaman avuç içleri de ıslanır ki bu da fazla ter üretiminden ileri gelir.
Yağ bezlerinin durumu daha da karışıktır. Bunlardan yüz binlercesi yarı likit bir yağ üretir. Bunların çoğu saç keseciklerine bağlı olup saçı ve civarındaki deri kısmını yağlar. Bu bezler kıllar su geçirmez ve ısıyı muhafaza edecek hale gelir. Bunlar sıkıntı da verir. Hücre artıklarının sebep oldukları kıl keseciklerindeki tıkanıklıklar deride siyah beneklerin, sivilcelerin veya gençlerin baş belası ergenliklerin meydana gelmesine sebep olur.
Kıl Nasıl Olur
Cildin her santimetre karesinde on tane kıl keseciği bulunup, bunların her birisinde derinlerde soğan şeklinde kıl kökleri vardır. Bunlardan bir kıl yukarı doğru çıkarak derinin üstünde görünür. Foliküller (kıl kesecikleri) devamlı olarak ölü hücreleri deri yüzüne çıkarmak suretiyle kıl üretir.
Albino Nedir
Melanosit denen ve Melanin adlı boyayı üreten milyonlarca hücreye sahiptir. Saçın, yüzün ve derinin rengini belirleyen bir maddedir. Bu madde olmasaydı o zaman o ALBİNO denen, yani doğuştan saçları beyaz olan bir kişi olunurdu. Melanin genellikle koruyucu bir maddedir ve güneş ışığındaki tehlikeli olan ultraviyole ışınını süzer. Yazın bir gün dışarıda güneşte durulursa, boya grandileri epiderm tabakasının alt kısımlarından üste doğru çıkmaya başlarlar ve deriye koruyucu bir renk verirler. Çiller doğrudan doğruya melanin’in deri üzerinde yer yer birikmiş olmasından başka bir şey değildir.
Deri sinir şebekesi oldukça müthiş bir şeydir. Parmağın ucunda santimetre kareye binlerce sinir ucu rastlar. Ayak parmağı bir yere çarpsa veya parmak yansa yahut jiletle bir yer kesilse deri derhal alarm verir. Üşüdüğü zaman soğukluk raporları beyni haberdar eder. O zaman kaslar hemen çalışmaya başlar ve kan dolaşımını artırmak için titrer ve deri üzerinde pürtükler yani kaz derisi teşekkül eder ki buna da, kıl diplerindeki keseciklerde bulunan kaslar sebep olur. Bu olayın amacı kılların dikleşmesi ve eğer bir döğüş yapılacaksa, daha fazla bir koruma ve soğuk ise daha çok sıcaklık sağlamaktır.
Deri de yaşlanma belirtileri hemen başlar. Normal olarak deri yaşlandıkça incelir ve daha saydamlaşır, örneğin yaşlıların ellerindeki damarlar daha belirli görünürler. Derinin altındaki yağ tabakası gitgide azalır ve bu azalma deride buruşukluklara sebep olur. Esnek olan lifler gevşer, göz altında torbacıklar hasıl olur ve gerdan aşağı sarkmaya başlar.
Deri Hastalıkları
Karşılaşılacak en büyük tehlike ise kanserdir. Bunun nedeni çoğunlukla fazla güneşe karşı bulunmadır. Güneş deriyi aynı zamanda yaşlandırır. Alın, burun ve kulaklar deri kanseri için çok uygun yerlerdir. Genellikle deri kanserleri tedavi edilebilir cinstendir. Fakat bunlar öldürücü de olabilir. Bunun için deri üzerindeki gelişmelere ve bilhassa kanayan ve iyileşmeyen cinsteki büyümelere dikkat etmek gerekir.
Deri Sağlığı
Deriyi fazla güneşte bırakmaktan kaçınmak gerekir. Belki yapabilecek en önemli şeydir. Örneğin güneşli havalarda pekâlâ başa bir şapka giyebilir. Deri aşırı derecede yağlı olmadıkça, kış aylarında fazla banyo yapmak, deriyi tamamıyla kurutacağı için doğru değildir.
http://bilgikapsulu.com/deri-nedir/DERİ NEDİR, TABAKALARI, YAPISI, GÖREVLERİ, EPİDERMİS, DERMhttps://i1.wp.com/bilgikapsulu.com/wp-content/uploads/2017/03/deri-ana.jpg?fit=584%2C323https://i2.wp.com/bilgikapsulu.com/wp-content/uploads/2017/03/deri-ana.jpg?resize=150%2C150BilimNediralbino,D vitamini,deri altı tabakası,deri hastalıkları,derm,dermis,epiderm,epidermis,kıl kesecikleri,kıl nasıl olur,saç nasıl uzar,ter bezleri,terlemeDeriyi pek enteresan olmayan bir sucuk kabuğu veya öylesine bir kâğıt gibi ve tıraş olmak, banyo yapmak, kaşınmak ve yağlanmak isteyen, buna karşılık az iş yapan bir şev olarak düşünülse de aslında çok önemlidir. Görevleri Hayal edilmeyecek kadar çeşitli işler yapar. Karmaşık bir takım kimyasal maddelerin üreticisidir. En azından D vitamini...admin [email protected]AdministratorBilgi Kapsülü
Bir Cevap Yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.