Kemik iliği naklinden önce lösemi hastalarının hayatta kalma umutları azdı. Bu keşif, onların hayatta kalma oranlarını önemli ölçüde arttırmıştır.

Kemik iliğinde kök hücre olarak bilinen kan yapıcı hücreler bulunur. Bu hücreler, oksijen taşıyan alyuvarları, enfeksiyonlarla savaşan akyuvarları ve kanamayı yavaşlatan trombositleri üretir.

Bu hücrelerin üretimi ile alakalı hastalıklar arasında lösemi ve lenfoma gibi kanserlerin yanı sıra akyuvar üretimini etkileyen kalıtsal bağışıklık sistemi hastalıkları ve alyuvar üretimini etkileyen aplastik anemi bulunur.

Yüksek dozda kemoterapi ya da radyasyon alan hastalarda hastalıklı hücrelerle birlikte kemik iliğindeki bütün hücreler öldürülür. Kemik iliği nakliyle sağlıklı bir donörden alınan ilik, hasarlı iliğin yerini alır.

Seattle’da bir hekim olan Donnall Thomas, 1956’da bir lösemi hastasına tek yumurta ikizinden aldığı sağlıklı kemik iliğini vererek ilk başarılı kemik iliği naklini gerçekleştirdi. Hastanın vücudu bağışlanan kemik iliğini kabul ederek sağlıklı yeni alyuvar, akyuvar ve trombositler üretmek için kullandı.

Thomas, alıcının bağışıklık sisteminin bağışlanan kemik iliğini yabancı olarak görmesi ve ona saldırması yüzünden donör ve alıcının olabildiğince yakın eşleştirmenin önemini fark etti. Ayrıca, bağışlanan kemik iliği hücreleri alıcının dokusuna saldırarak “graft versus host hastalığı” olarak bilinen bir soruna yol açabilir.

Thomas ve ekibi bu sorunları aşmak üzere ilaç geliştirmek için dikkatle çalıştı. Bunun sonucunda Thomas, bir lösemi hastasının tek yumurta ikizi olmayan bir akrabasından alınan kemik iliğiyle ilk başarılı nakli 1969’da gerçekleştirdi.

Yazar Hakkında

admin