Yaklaşık M.Ö.8000- 5500 arası zaman dilimidir. Uzmanlar tarafından son yıllara kadar; Paleolitik ve Mezolitik sonlarında dünyanın ılımanlaşmasıyla mağarasını terk eden insanın, avcılık ve toplayıcılık sürecinden birden bire hayvan besiciliği ve ziraat yaptığı, besin üreticiliğine geçtiği, açık alanlarda köyler kurduğu bir “Neolitik Devrimden söz edilmektedir.
Ancak son yıllardaki araştırmalar; Mezolitikten Neolitiğe geçişte, mağaradan çıkan insanların açık alanlarda köyler kurduklarını fakat halâ eski yaşam şekilleri olan avcılık ve toplayıcılık geleneklerini sürdürdüklerini göstermiştir.

Neolitik Çağ Aletleri
Buzul dönemin sonunda, dünyanın ılıman iklim koşullarına sahip olduğu bu sırada görülen bu kültürlere Protoneolitik, ya da dönemin özelliğinden dolayı “Avcı-Toplayıcı Köyler Dönemi” denilmiştir.
Bu dönemi izleyen ikinci evreye ise, insanların henüz çanak çömlek yapmasını bilmemelerinden, mutfak ve süs eşyalarını taştan yaptıkları için Çanak-Çömleksiz dönem denmiştir. Bu dönemde bazı yerlerde hayvan evcilleştirilmesi, bazı yerlerde ise ziraat başlamıştır.
Çanak-çömleksiz dönemi izleyen Neolitik Çağın üçüncü aşamasında çanak çömlek yapımı görüldüğünden bu aşamaya Neolitik, ya da Olgun Neolitik adı verilmiştir. Bu dönemde kilden çanak çömlek yapımına geçilmiş; ziraat ve hayvancılıkta gelişmeler görülmüştür.