Selülit genellikte kadınların derisinde görülür, özellikle butla derialtı dokusunun özel bir biçim alması sonucu ortaya çıkar. Alt derinin derin yüzü, içinde damar ve sinir bulunan katılgan bir bağ dokusu ile daha derin tabakalara bağlanır. Yağ dokusunun kalınlaşması bu dokuya özel bir renk ve düğümlü bir görünüş verir. Katılgan doku bağlarının ameliyatla koparılması acı vermekle birlikte selüliti yok edebilir.
Selülit yağla birlikte ortaya çıkar. Selülit bir katılgan doku hastalığı olarak da tarif edilebilir. Kadın organizmasında erkek organizmasından daha çok katılgan doku bulunması hastalığın kadınlarda görülmesinin başlıca sebeplerindendir. Ayrıca yumurtalıkların bozuk çalışması da selüliti meydana getirir.
Selülit Neden Olur?
Selülit, daha çok vücudun zararlı maddeleri yeteri kadar atamaması ve bunun sonucu olarak toksinlerin katılgan dokularda birikmesi sonucu ortaya çıkar.
Birikme sonucu doku tabii yumuşaklığını kaybeder ve bunun sonucu olarak ta selülit ortaya çıkar.
Selülit güzellik bozucu bir hastalık olduğu için hiç vakit geçirilmeden başlangıcında tedavi edilmelidir.
Selüliti meydana getiren çeşitli sebepler arasında fazla yemek yemek de vardır. Selülit normalin üstündeki bir kilo artışı ile birlikte ortaya çıkar.
Bazen kötü beslenme sonucu da selülit ortaya çıkabilir.
Selülit, iç salgı bezlerinin çalışmasındaki dengesizlikler, meselâ yumurtalık çalışmalarındaki dengesizlikler sonucu da görülebilir.
Selüliti meydana getiren diğer sebepler arasında fazla oturma, hareketsizlik ve havasız yerlerde kalma da vardır. Böyle durumlarda dokuların yaşama şartlan azalır.
Tezgahtar ve terzi gibi devamlı olarak ayakta ya da oturarak çalışmak zorunda olanlarda da vücutlarının alt kısımlarında genellikle selülit görülür.
Karaciğer yetersizliğinin yol açtığı zehirlenmeler, bağırsakların çalışmalarındaki düzensizlikler ve karaciğer ile ilgili çeşitli hastalıklar da selülitin ortaya çıkmasına sebep olur
Selülit Nerelerde Görülür
Selülit genellikle, ense ve sırt, az olmakla birlikte yüzde buna çift çene adı verilir, sıkı korseler giymek sonucu kalça ve karında, ayak bileklerinde, bacaklarda, dizlerde ve kolların üst kısmında kendini gösterir.
Selülit ense ve sırtta olduğu zaman baş ağrılarına yol açar.
Yüzde selülit genellikle yağ birikmesi sonucu ortaya çıkar.
Kalça ve karında meydana gelen selülit, parmakla dokunulduğu zaman boğum boğum kendini gösterir.
Ayak bileklerinde şişlikler ve morluklar şeklinde görülür.
Bacaklarda, kırmızı morumsu tabakalar halinde görülür.
Dizlerde ise eklemlerin üzerinde önemli şişlikler şeklinde ortaya çıkar.
Kolların üst kısmında içte ve dışta görülebilir.
Nasıl Anlaşılır
Vücutta selülitin varlığını anlamak için kalçaların ve bacakların üst kısmı iki parmak arasına sıkıştırılır. Selülit varsa, derinin altında pirinç tanesi gibi sertlikler hissedilir, bu arada da acı duyulur ve morluklar belirir. Ancak bu sert taneciklerin, sıkı bir rejim sonucu eritilebilen yağ tanecikleri ile karıştırılmaması lâzımdır. Kadınların pek çoğunda bu durum görülebilir. Bunun yaşla ilgisi yoktur, özellikle zayıflarda sık sık rastlanır.
Kadınların pek çoğu vücutları yağlı olduğu için bunu sebilitle karıştırabilirler. Elbiselerinin içine sığmayan ya da hareketlerinin eskisi kadar rahat olmadığını gören kadın şişmanladığını sanarak rejim, jimnastik, sauna ve parafin seansları yolu ile zayıflamaya çalışır. Fakat kilo kaybetmek hücre birikimi denilen bu problemin çözümlenmesine yardımcı olmaz. Sıkı bir rejim yapılsa da zarafet ve güzelliği bozan şişkinlikler olduğu gibi kalır.
Selülit Nasıl İyileşir, Tedavisi
Selülitin standart hale gelmiş bir tedavi şekli yoktur. Hemen her hastada kendine has bir selülit şekli görülür.
Selülitin tedavisi belirli bir teşhisi zorunlu kılar. Bu bakımdan bir doktora baş vurularak vereceği tavsiyelere uymak gerekir. Vücudun herhangi bir yerinde bu tip şişkinliklere rastlandığı zaman, vakit geçirilmeden doktora baş , vurulmalıdır. Doktorun isteğine göre, kan, idrar ve Mneiaboluzma tahlillerinin yapılmasından sonra tedavi yollarına gidilir. Selülitin ortadan kalkması ile onun meydana getirdiği bir takım ağrılar da yok olur.
Selülit Ve Şişmanlık
Şişmanlıkla selülitin birlikte olduğu durumlarda doktorun vereceği zayıflatıcı bir rejim selülitin gerilemesini sağlar. Ancak bu rejim doktor kontrolünde yapılmalıdır. Rejimin yanı sıra lokal tedavi ve masajlar da önemlidir. Genellikle şişmanlığın selülitle büyük ölçüde bir ilgisi yoktur. Çok zayıf kişiler bile selülite tutulabilirler. Selülit yağla birlikte ortaya çıkar. Genellikle selülit zayıflama tedavisinin dışında ayrı bir usulle iyileştirilir.
Şişman olmayan kişilerde selülitin tedavisi, sıvı maddelerin vücuttan çıkarılmasını ve çekirdeklerin erimesini kolaylaştıran enjeksiyonlar yolu ile yapılır. Selülitte oksijen tedavisi her fırsatta açık havaya çıkmak şekliyle sağlanabilir.
Tuz Selülite Zararlı Mıdır?
Fazla kilolarda olduğu gibi tuz selülit için de zararlıdır. Yağları eritmek demek, artıkları yakmak, vücutta suyun toplanmasını önlemek demektir. Dokularda su toplanmasına yol açtığı için tuzun çok az miktarda kullanılması, hatta tamamen vazgeçilmesi uygundur.
Midenin düzensiz çalışmasını önlemek amacıyla yemek saatlerinin ayarlanması, hava yutmamak için lokmaların iyice çiğnenmesi dikkat edilecek noktalar arasındadır.
Yemek sırasında az su içilmesine karşılık, yemek aralarında bol bol su içmek, maden suları ile bağırsaktan temizlemek faydalı sonuçlar verir.
Banyodan sonra bir yün battaniyeye sarılarak bir süre yatılması ve terlemek vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.